Content

Sijoittaminen verkossa

On tärkeää pitää oma talous tasapainossa

Tuesday 28 April 2020 - Filed under Vinkit

Katoaako raha tililtäsi liian nopeasti tai jäävätkö laskut maksamatta? Tuntuuko lainojen maksaminen ylivoimaiselta tai joudutko ottamaan pikavippejä? Et ole yksin, sillä yli 400 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä ja vielä sitäkin useammalla on jatkuvasti vaikeuksia saada rahat riittämään.

Maksuhäiriömerkintä, ylivelkaantuminen ja rahahuolet heikentävät elämänlaatua, sillä ne aiheuttavat stressiä ja jopa mielenterveysongelmia. Kenenkään ei kuitenkaan pidä alistua siihen, että raha-asioiden murehtiminen pilaa koko elämän. Jokainen voi ottaa oman taloutensa hallintaan ja laatia itselleen budjetin. Se voi olla aluksi haasteellista, mutta vaivannäkö kannattaa, sillä palkintona on loppuelämä ilman ahdistavia rahahuolia. Oman talouden tasapainottaminen ei ole ylivoimaisen vaikeaa, ja siihen löytyy helposti ymmärrettäviä ohjeita esimerkiksi Marttojen sivuilta.

Selvitä omat tulosi ja menosi

Aivan ensimmäiseksi on otettava selvää siitä, paljonko rahaa on käytettävissä ja mihin sitä kuluu. Kannattaa kirjoittaa tulot ja menot paperille tai tehdä niistä Excel-taulukko, jolloin kokonaiskuvan näkee selkeästi. Jos menoja on enemmän kuin tuloja, on asialle tehtävä jotain. Laita menosi tärkeysjärjestykseen ja mieti, mitkä menot ovat välttämättömiä. Et voi luopua asunnosta, syömisestä tai terveydenhoidosta, joten joudut ehkä käyttämään vähemmän rahaa harrastuksiin ja viihteeseen. Ei kuitenkaan kannata laatia liian tiukkaa budjettia, josta kaikki kiva on jätetty pois, sillä harva meistä jaksaa sellaista noudattaa. Jos siis esimerkiksi pelaaminen nettikasinoilla, kuten Videoslots, on tärkeä rentoutumiskeino, ei siitä tarvitse luopua. Saat edelleen itse päättää, mihin rahasi käytät, kunhan et ylitä budjettiasi.

Oman talouden hallinta mahdollistaa unelmien toteuttamisen

Kun tulot ja menot on saatu tasapainoon, on aika pohtia, miten budjetissa pysyminen jatkossa onnistuu. Meillä jokaisella pitäisi olla säästössä ainakin parin kuukauden tuloja vastaava summa, sillä työpaikan menetys, sairastuminen tai kalliiden kodinkoneiden hajoaminen saattaa osua omalle kohdalle milloin tahansa, ja silloin puskurirahastosta on apua. Säästäminen mahdollistaa myös erilaisten haaveiden toteuttamisen. Rahaa alkaakin kertyä säästöön paljon nopeammin, jos sinulla on jokin tavoite, jota varten säästät. Tavoite voi olla pieni, kuten vaikka lyhyt lomamatka, tai suuri, kuten upean asunnon hankkiminen. Jotkut haaveilevat jopa siitä, että voisivat lopettaa työnteon kokonaan. Olipa unelmasi mikä hyvänsä, ensimmäinen askel sen toteuttamisessa on oman talouden hallinta.

2020-04-28  »  Roger